Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Maramures si bisericile de lemn, autocar, Senior Voyage 2021


Descriere

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Maramureș și bisericile de lemn


Mănăstirea Rohia - Surdești – Budești – Sârbi – Mănăstirea Bârsana – Desești - Sighetu Marmației – Cimitirul Vesel de la Săpânța – Baia Mare - Mocănița de pe Valea Vaserului – IeudPensiunea Franc 

Localizare 

Pensiunea Frânc este situată în Dănești, în imediata apropiere a hotelului Secret Garden.  


Facilitățile pensiunii 

Oaspeţii pensiunii dispun pe propietate de gradină cu grătar, livadă, masă de ping-pong. Turiștii beneficiază și de toate facilitățile hotelului Secret Garden, aflat în imediata apropiere: piscine, terenuri de sport, sală de jocuri, grădină, terasă, restaurant.  


Facilitățile camerelor 

Camerele oferă TV, acces gratuit la internet, încălzire centrală și o baie cu duș.  


PROGRAM:

Ziua 1: București - Mănăstirea Rohia – Dănești (aprox. 590 km)

Plecare din București spre Maramureș. Lângă Târgul Lăpuș, poposim la Mănăstirea Rohia. Comoara ascunsă și bine păzită a mănăstirii Rohia este biblioteca, una dintre cele mai mari și importante din țară. Aici s-au adunat până acum peste 40.000 volume de carte. Cărțile și liniștea din acest colț de rai au fost motivele pentru care la sfârșitul anilor '70, scriitorul Nicolae Steinhardt, cel care a regândit noțiunea de fericire, alege să se retragă la Rohia. Petrecem următoarele 4 nopți în Dănești, lângă Baia Mare, în inima naturii.


Ziua 2: Surdești – Budești – Sârbi – Bârsana – Desești (aprox. 120 km)

Unele dintre cele mai frumoase sate și biserici din lemn din Maramureș se află pe Valea Izei, pe care o vom descoperi astăzi. Vizităm bisericile din lemn din Surdești, Budești și Desești, toate în patrimoniul UNESCO și mănăstirea Bârsana, un complex vast, unul dintre cele mai des vizitate locuri din Maramureș. Satul Sârbi este locul perfect pentru vizitatorii pasionați de arta meșteșugarilor sau de instalațiile tehnice țărănești care astăzi par niște curiozități. Vedem o vâltoare și o moară pentru măcinat boabe și vizităm un atelier artizanal, pentru a afla mai multe despre un stil de viață devenit în alte locuri doar o amintire. În încheiere, degustăm horincă, mândria fiecărui moroșan, la o gospodărie din sat.


Ziua 3: Sighetu Marmației – Săpânța – Baia Mare (aprox. 180 km) 

Începem ziua cu Sighetu Marmației, vechea capitală a Maramureșului, pentru a vizita Muzeul Satului și Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, amenajat în fosta închisoare, unul dintre cele mai remarcabile din România. Pornim spre Săpânța pentru a afla povestea insolitelor cruci din lemn din Cimitirul Vesel și a meșterului popular care le-a creat: Stan Ioan Pătraș. La sfârșitul zilei facem o incursiune în Baia Mare și ne lăsăm sufletul să se încarce de istoria orașului.


Ziua 4: Mocănița de pe Valea Vaserului – Ieud (aprox. 189 km)

Vă invităm să participați la excursie opțională de o zi (extracost). Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitățile hotelului. Participanții la excursia opțională pleacă dimineața devreme spre Vișeul de Sus, punctul de plecare al mocăniței care străbate pitoreasca Vale a Vaserului. Astăzi Mocănița de pe Vaser este singura cale ferată îngustă din Uniunea Europeană pe care mai circulă un tren forestier. După amiază ne oprim în Ieud, sat cunoscut de meșteri și vizităm biserică de lemn, un alt monument UNESCO.


Ziua 5: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - București (aprox. 540)

Ne pregătim de drumul de întoarcere, profitând, pe drum, de o vizită la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, cu o colecţie de peste 16.000 de eşantioane, toate din minele din Maramureş. Multe dintre ele sunt piese rare sau unicate.

Maramureșul este o "gură de rai" unde timpul parcă a stat în loc, păstrând neschimbate obiceiuri de sute de ani. Un ținut idilic, unde te vor vrăji pe rând bisericile vechi de lemn, satele pitorești cu porți tradiționale, meșteșugurile populare și mai ales moroșenii cu omenia lor.


Bisericile din lemn

Desăvârșit lucrate, cu turle impunătoare ce se avântă spre cer, biserici din lemn splendide fac parte integrantă din peisajul maramureșan. În întreaga Europă de Est există o puternică tradiție a bisericilor din lemn, dar atât cantitativ, cât și calitativ, exemplele cele mai grăitoare se găsesc în Maramureș. Dintre cele circa patruzeci de biserici din lemn păstrate, în jur de douăzeci dintre cele mai valoroase au fost restaurate în ultimii ani, iar opt dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Începând cu 1278, românilor ortodocși li s-a interzis de către stăpânii maghiari catolici să își înalțe biserici din piatră, așa că noul stil architectonic gotic a fost reflectat de aceștia în construcții din lemn. Apogeul perfecțiunii artistice este atins în sec. al XVIII-lea, după ultimele incursiuni tătare. Bisericile de la Surdești, Bârsana, Budești, DeseștiIeud și Poienile Izei constituie cele mai frumoase exemple de acest gen.


Cimitirul Vesel de la Săpânța

Frumos sculptate și pictate în culori exuberante, insolitele cruci din lemn sunt una dintre marile atracții turistice ale României. Săpânța a devenit celebră datorită meșterului popular Stan Ion Pătraș (1908-1977). Cimitirul Vesel cuprinde o adevărată pădure de cruci înfățișând portretele celor plecați pe lumea cealaltă sau scene din viața lor, alese de rude, la care Pătraș a adăugat propriile înscrisuri pline de duh, după cum a considerat de cuviință.


Mocănița de pe Valea Vaserului

Urcați dimineața devreme în trenul forestier care șerpuiește domol prin pitoreasca Vale a Vaserului. Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Călătoria pe Valea Vaserului este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă. 


Baia Mare

Capitala și cea mai mare localitate din Maramureș, Baia Mare se mândrește cu un centru istoric atrăgător, în plin proces de restaurare și cu câteva așezăminte muzeale de valoare, printre care se remarcă Muzeul Satului. Baia Mare a fost pentru prima dată amintită cu numele de Rivulus Dominarum de către Carol Robert de Anjou în 1329. După mai puțin de jumătate de secol, a fost găsit aici aur, iar numele baia (mină) a fost utilizat pentru prima dată. În 1446, minele au fost oferite de către regele Ungariei lui Iancu de Hunedoara, pentru serviciile aduse coroanei maghiare. Orașul a continuat să înflorească în urma exploatării aurului și a rămas un oraș înstărit în Imperiul Habsburgic de-a lungul secolelor XVI, XVII și XVIII. 


Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Acest memorial al durerii aduce un binemeritat și emoționant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate în spații expoziționale. Închisoarea Sighet a funcționat între 1898 și 1977, perioadă în care a dobândit o notorietate întrecută de puține instituții de acest gen. S-a făcut remarcată în special între 1950-1955, când deținuți politici iluștri (foști miniștri, generali, academicieni și episcopi) au fost întemnițați aici. În cele 72 de celule au fost înghesuiți 180 de membri ai cercurilor conducătoare din epoca interbelică, cel puțin două treimi dintre ei în vârstă de peste 60 de ani. Au fost tratați cu o cruzime înfiorătoare și mulți și-au găsit aici sfârșitul. Printre aceștia s-a numărat și Iuliu Maniu, astăzi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.Servicii incluse:
 • 4 nopți de cazare la hotel 4* sau pensiune 3* în Danești 
• Mic dejun și cina + un pahar de apa si vin la masa
• Seară maramureșeana cu program folcloric, muzica de petrecere si bucate alese
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

Servicii neincluse:
 • Asigurarea storno 
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrarile la obiectivele turistice 
• Excursiile opționale
• Bilet mocănița (aprox. 50 lei/ persoană)


Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Maramureș și bisericile de lemn


Mănăstirea Rohia - Surdești – Budești – Sârbi – Mănăstirea Bârsana – Desești - Sighetu Marmației – Cimitirul Vesel de la Săpânța – Baia Mare - Mocănița de pe Valea Vaserului – IeudPensiunea Franc 

Localizare 

Pensiunea Frânc este situată în Dănești, în imediata apropiere a hotelului Secret Garden.  


Facilitățile pensiunii 

Oaspeţii pensiunii dispun pe propietate de gradină cu grătar, livadă, masă de ping-pong. Turiștii beneficiază și de toate facilitățile hotelului Secret Garden, aflat în imediata apropiere: piscine, terenuri de sport, sală de jocuri, grădină, terasă, restaurant.  


Facilitățile camerelor 

Camerele oferă TV, acces gratuit la internet, încălzire centrală și o baie cu duș.  


PROGRAM:

Ziua 1: București - Mănăstirea Rohia – Dănești (aprox. 590 km)

Plecare din București spre Maramureș. Lângă Târgul Lăpuș, poposim la Mănăstirea Rohia. Comoara ascunsă și bine păzită a mănăstirii Rohia este biblioteca, una dintre cele mai mari și importante din țară. Aici s-au adunat până acum peste 40.000 volume de carte. Cărțile și liniștea din acest colț de rai au fost motivele pentru care la sfârșitul anilor '70, scriitorul Nicolae Steinhardt, cel care a regândit noțiunea de fericire, alege să se retragă la Rohia. Petrecem următoarele 4 nopți în Dănești, lângă Baia Mare, în inima naturii.


Ziua 2: Surdești – Budești – Sârbi – Bârsana – Desești (aprox. 120 km)

Unele dintre cele mai frumoase sate și biserici din lemn din Maramureș se află pe Valea Izei, pe care o vom descoperi astăzi. Vizităm bisericile din lemn din Surdești, Budești și Desești, toate în patrimoniul UNESCO și mănăstirea Bârsana, un complex vast, unul dintre cele mai des vizitate locuri din Maramureș. Satul Sârbi este locul perfect pentru vizitatorii pasionați de arta meșteșugarilor sau de instalațiile tehnice țărănești care astăzi par niște curiozități. Vedem o vâltoare și o moară pentru măcinat boabe și vizităm un atelier artizanal, pentru a afla mai multe despre un stil de viață devenit în alte locuri doar o amintire. În încheiere, degustăm horincă, mândria fiecărui moroșan, la o gospodărie din sat.


Ziua 3: Sighetu Marmației – Săpânța – Baia Mare (aprox. 180 km) 

Începem ziua cu Sighetu Marmației, vechea capitală a Maramureșului, pentru a vizita Muzeul Satului și Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, amenajat în fosta închisoare, unul dintre cele mai remarcabile din România. Pornim spre Săpânța pentru a afla povestea insolitelor cruci din lemn din Cimitirul Vesel și a meșterului popular care le-a creat: Stan Ioan Pătraș. La sfârșitul zilei facem o incursiune în Baia Mare și ne lăsăm sufletul să se încarce de istoria orașului.


Ziua 4: Mocănița de pe Valea Vaserului – Ieud (aprox. 189 km)

Vă invităm să participați la excursie opțională de o zi (extracost). Alternativ, vă puteți relaxa și bucura de facilitățile hotelului. Participanții la excursia opțională pleacă dimineața devreme spre Vișeul de Sus, punctul de plecare al mocăniței care străbate pitoreasca Vale a Vaserului. Astăzi Mocănița de pe Vaser este singura cale ferată îngustă din Uniunea Europeană pe care mai circulă un tren forestier. După amiază ne oprim în Ieud, sat cunoscut de meșteri și vizităm biserică de lemn, un alt monument UNESCO.


Ziua 5: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - București (aprox. 540)

Ne pregătim de drumul de întoarcere, profitând, pe drum, de o vizită la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, cu o colecţie de peste 16.000 de eşantioane, toate din minele din Maramureş. Multe dintre ele sunt piese rare sau unicate.

Maramureșul este o "gură de rai" unde timpul parcă a stat în loc, păstrând neschimbate obiceiuri de sute de ani. Un ținut idilic, unde te vor vrăji pe rând bisericile vechi de lemn, satele pitorești cu porți tradiționale, meșteșugurile populare și mai ales moroșenii cu omenia lor.


Bisericile din lemn

Desăvârșit lucrate, cu turle impunătoare ce se avântă spre cer, biserici din lemn splendide fac parte integrantă din peisajul maramureșan. În întreaga Europă de Est există o puternică tradiție a bisericilor din lemn, dar atât cantitativ, cât și calitativ, exemplele cele mai grăitoare se găsesc în Maramureș. Dintre cele circa patruzeci de biserici din lemn păstrate, în jur de douăzeci dintre cele mai valoroase au fost restaurate în ultimii ani, iar opt dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Începând cu 1278, românilor ortodocși li s-a interzis de către stăpânii maghiari catolici să își înalțe biserici din piatră, așa că noul stil architectonic gotic a fost reflectat de aceștia în construcții din lemn. Apogeul perfecțiunii artistice este atins în sec. al XVIII-lea, după ultimele incursiuni tătare. Bisericile de la Surdești, Bârsana, Budești, DeseștiIeud și Poienile Izei constituie cele mai frumoase exemple de acest gen.


Cimitirul Vesel de la Săpânța

Frumos sculptate și pictate în culori exuberante, insolitele cruci din lemn sunt una dintre marile atracții turistice ale României. Săpânța a devenit celebră datorită meșterului popular Stan Ion Pătraș (1908-1977). Cimitirul Vesel cuprinde o adevărată pădure de cruci înfățișând portretele celor plecați pe lumea cealaltă sau scene din viața lor, alese de rude, la care Pătraș a adăugat propriile înscrisuri pline de duh, după cum a considerat de cuviință.


Mocănița de pe Valea Vaserului

Urcați dimineața devreme în trenul forestier care șerpuiește domol prin pitoreasca Vale a Vaserului. Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Călătoria pe Valea Vaserului este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă. 


Baia Mare

Capitala și cea mai mare localitate din Maramureș, Baia Mare se mândrește cu un centru istoric atrăgător, în plin proces de restaurare și cu câteva așezăminte muzeale de valoare, printre care se remarcă Muzeul Satului. Baia Mare a fost pentru prima dată amintită cu numele de Rivulus Dominarum de către Carol Robert de Anjou în 1329. După mai puțin de jumătate de secol, a fost găsit aici aur, iar numele baia (mină) a fost utilizat pentru prima dată. În 1446, minele au fost oferite de către regele Ungariei lui Iancu de Hunedoara, pentru serviciile aduse coroanei maghiare. Orașul a continuat să înflorească în urma exploatării aurului și a rămas un oraș înstărit în Imperiul Habsburgic de-a lungul secolelor XVI, XVII și XVIII. 


Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Acest memorial al durerii aduce un binemeritat și emoționant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate în spații expoziționale. Închisoarea Sighet a funcționat între 1898 și 1977, perioadă în care a dobândit o notorietate întrecută de puține instituții de acest gen. S-a făcut remarcată în special între 1950-1955, când deținuți politici iluștri (foști miniștri, generali, academicieni și episcopi) au fost întemnițați aici. În cele 72 de celule au fost înghesuiți 180 de membri ai cercurilor conducătoare din epoca interbelică, cel puțin două treimi dintre ei în vârstă de peste 60 de ani. Au fost tratați cu o cruzime înfiorătoare și mulți și-au găsit aici sfârșitul. Printre aceștia s-a numărat și Iuliu Maniu, astăzi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.Servicii incluse:
 • 4 nopți de cazare la hotel 4* sau pensiune 3* în Danești 
• Mic dejun și cina + un pahar de apa si vin la masa
• Seară maramureșeana cu program folcloric, muzica de petrecere si bucate alese
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

Servicii neincluse:
 • Asigurarea storno 
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrarile la obiectivele turistice 
• Excursiile opționale
• Bilet mocănița (aprox. 50 lei/ persoană)