Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Enigmele Tarii Buzaului, autocar, Senior Voyage 2021


Descriere

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Enigmele Țării Buzăului 


Biserica dintr-o Piatră - Castrul Roman Pietroasele – Sărata Monteoru – Valea Teancului - Vulcanii Noroioși – Muzeul de Chihlimbar – Biserica Rupestră Aluniș – Buzău – Conacul Marghiloman - Mănăstirea Ciolanu – Măgura – Valea Niscovului


Hotel Avenue 4*  -  www.hotelavenue.ro

Localizare 
Recent deschis în toamna 2019, hotelul Avenue este localizat ultracentral în localitatea Buzău. 

Facilitățile hotelului 
Restaurantul din incinta hotelului oferă oaspeților un meniu din bucătăria cu specific italian, într-o atmosferă relaxantă. Hotelul beneficiaza de un lobby bar cu program non-stop. Este disponibil acces gratuit la internet WiFi.  

Facilitățile camerelor 
Camerele oferă televizor LCD, minibar, telefon, seif, aparat ceai, WiFi și aer condiționat. Fiecare baie este dotată cu duș, uscător de păr, articole de toaletă gratuite, papuci și halat. 


Program:

Ziua 1: București – Crucea Manafului - Biserica dintr-o Piatră - Castrul Roman Pietroasele – Sărata Monteoru – Valea Teancului - Buzău (165 km)

Pornim spre Țara Buzăului și facem un prim popas la Biserica dintr-o Piatră din Năeni și la Crucea Manafului, o piesă din sec. XIX, unică în întreaga zonă şi poate cea mai mare cruce cioplită din ţara noastră. De aici, plecăm în căutarea Castrului Roman și termelor de la Pietroasele, construite în timpul campaniei din anul 332 a lui Constantin cel Mare, precum și a locului în care a fost descoperit fabulosul tezaur „Cloșca cu puii de aur”. La amiază ne plimbăm prin Sărata Monteoru, o cochetă și cândva populară stațiune balneară care își datorează în mare măsură existența altei comori ascunse în adâncuri, "aurul negru". Povestea este una demnă de un film de Hollywood: un magnat al petrolului și-a construit aici un palat înconjurat de un parc dendrologic, ca să se bucure de propria oază de liniște. Prindem apusul soarelui printre viile de pe Valea Teancului, unde odată întâlneai cele mai bogate sate boierești ale Buzăului. Petrecem 3 nopți în Buzău. 


Ziua 2: Vulcanii Noroioși – Berca - Casa Memorială Vasile Voiculescu – Muzeul de Chihlimbar – Biserica Rupestră Aluniș (aprox. 190 km) 

De dimineață pășim prin peisajul aproape selenar al vulcanilor noroioși de la Pâclele Mici, unici în lume și unul dintre cele mai stranii fenomene naturale ale României. Ne oprim în Pârscov, la Casa Vasile Voiculescu, o căsuță păstrată cu grijă, pe cerdacul căreia aflăm povestea impresionantă a unui mare poet, medic chirurg, unul dintre cei mai buni din vremea sa, dar și membru al grupului de rezistență anticomunistă Rugul Aprins. Apoi vizităm Muzeul de Chihlimbar și descoperim de ce chihlimbarul de Colți este cel mai valoros din lume. Tot aici intrăm în atelierul unui meșter în chihlimbar și ascultăm povestea minelor deschise în perioada interbelică. Ne continuăm periplul către Aluniș pentru a afla istoria și legendele așezărilor rupestre din Munții Buzăului. 


Ziua 3: Buzău – Conacul Marghiloman

După micul dejun plecăm să descoperim Buzăul și sa aflăm alte povești interesante. Cunoscătorii știu deja despre ce este vorba: despre părintele hipismului din România, Alexandru Marghiloman, om politic, pasionat de cai și totodată un bon-viveur în adevăratul sens al cuvântului. Vizităm conacul Marghiloman, cunoscut drept Vila Albatros, faimos pentru petrecerile fastuoase de la început de secol XX și denumită după unul dintre cei mai valoroși cai de cursă din manej-ul lui A. Marghiloman. Pentru că Buzăul are multe de oferit, ne oprim în fața Palatului Primăriei, o clădire de patrimoniu cu o istorie cel puțin interesantă și vizităm unul dintre cele mai valorose muzee din țară.  


Ziua 4: Măgura - Mănăstirea Ciolanu – Valea Niscovului (aprox. 210 km) 

Azi vom merge pe urmele boierilor de altă data pe Valea Niscovului la cele mai importante biserici și mănăstiri ctitorite de aceștia în sec. XVI și XVII: mănăstirea Ciolanu, biserica fortificată Bradu și schitul Cetățuia. Tot în zonă descoperim Tabăra de sculptură Măgura, rezultatul unui proiect artistic fără precedent. Și pentru final, ce putem face mai bine decât să degustăm celebrii cârnați de Pleșcoi la o gospodărie din zonă și vinuri alese la o crama din localitatea Pietroasele?


Lași în urmă zarva capitalei și, la nici 150 km, dai peste cea mai frumoasă țară pe care înca n-ai vizitat-o: Țara Buzăului. Un amalgam de experiențe care mai decare, ce te vor umple pe tine de uimire, iar pe telefonul tău de sute de poze imposibil de șters. Căci cum să nu vrei să păstrezi imaginea celui mai mare și valoros chihlimbar din lume, de la Muzeul Colți? Sau a vulcanilor noroioși care parcă te teleportează pe un adevărat relief lunar; sau a așezărilor rupestre din Munții Buzăului, transformate de călugarii sihaștrii în tainice biserici; sau a conacului Marghiloman, superb restaurat, unde dacă închizi un pic ochii parcă te simți în mijlocul petrecerilor faimoase de la început de secol XX ale omului politic cu același nume. Toate acestea și multe altele, la o aruncătură de băț de casa ta.


Atracții


Tezaurul “Closca cu puii de aur”

Povestea Tezaurului „Cloșca cu puii de aur” începe în localitatea Pietroasele, locul în care a fost descoperit din întâmplare de doi țărani în anul 1837. Datează din secolul al IV-lea și până la descoperirea lui Tutankamon, în 1923, a fost principalul tezaur din aur al lumii. A participat la Expoziția Universală de la Paris din 1867, unde a fost admirat și de împăratul Napoleon al III-lea, fiind prima ieșire în lume a României. Descoperirea de la Pietroasele a declanșat la vremea respectivă o adevărată isterie a căutătorilor de comori. Imediat după descoperirea spectaculoasă a tezaurului, care în momentul respectiv era cel mai mare din lume, Pietroasele a devenit cel mai vizitat loc din România. Atât persoane străine locului, cât și localnicii au început investigații pe cont propriu, cercetând fără pic de oboseală fiecare pietricică cu speranța de a găsi măcar un puișor al Cloștii de aur. Pietroasele este localitatea din România, dar și din Europa cu una dintre cele mai mari densități de vestigii istorice pe metru pătrat. Această incredibilă densitate poate fi explicată prin faptul că zona a fost locuită timp de șase milenii. Din 1971, tezaurul este expus la Muzeul Național de Istorie a României din București și este compus din 12 piese cu o greutate totală de 19, 820 kg de aur.


Castrul roman și termele de la Pietroasele 

La Pietroasele sunt lucruri frumoase de văzut, căci „Cloșca cu puii de aur” nu este singura descoperire importantă de aici. Imediat ce intri în localitate privirea îți este ațintită asupra unor ruine abia vizibile, dar care cu multă muncă au fost puse în valoare de arheologi. Timp de 4 decenii s-au făcut cercetări arheologice la Termele cu hipocaust de la Pietroasele. Ruinele se află la circa 400 de metri de zidul unui castru roman, construit la porunca împăratului Constantin cel Mare între anii 324-330 d.h. Sătenii neștiutori de importanța lui și-au construit casele și gardurile din piatra masivă din care erau construite zidurile acestuia. 


Sărata-Monteoru 

Staţiune balneară este cunoscută, mai întâi, pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate şi apoi, pentru cultura Monteoru. În altă ordine de idei, staţiunea Sărata-Monteoru, dispunea de bogate zăcăminte de petrol. De altfel, în perioada interbelică, s-a înfiinţat singura mină de petrol de la acea vreme din Europa, rămasă încă unicat pe continent. Însă, în ciuda perioadei de înflorire economică din interbelic, staţiunea avea să cunoască, în scurt timp, şi regresul odată cu cutremurul din 1940, cu al Doilea Război Mondial şi, mai ales, cu naţionalizarea pusă în aplicare de guvernul comunist. Abia prin anii `70, s-au înfiinţat două hoteluri (Ceres şi Monteoru), un ştrand şi o bază de tratament, pentru ca astăzi să cunoască o frumoasă dezvoltare economică, ca cea de odinioară, din vremea lui Grigore Monteoru.


Conacul Marghiloman 

Conacul a fost construit de Iancu Marghiloman între 1883 și 1887. Este modernizat de fiul său, Alexandru Marghiloman, după planurile arhitectului francez Paul Gottreau. În 1897 este inaugurată Vila Albatros, purtând numele calului preferat al viitorului prim-ministru. Alexandru Marghiloman (1854- 1925) a avut o lungă și bogată carieră politică, fiind ministru al Justiției, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, ministru al Afacerilor Străine, ministru de Interne, ministru de Finanțe și prim-ministru într-un moment crucial în istoria României, în 1918. Impresionante sunt grădinile englezești ale conacului, amenajate exact ca în perioada lui Marghiloman, cu labirinturi de gard viu, lac cu pod de fier forjat, coloane, plante agățătoare și ronduri imense de trandafiri. Aici, în trecut, veneau Regele și Regina, foișorul din spate fiind construit special pentru Regină, deoarece conacul îi amintea de o proprietate regală din Bavaria.


Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura 

Tabăra de sculptură Măgura a fost organizată în perioada 1970 – 1985 și susţinută de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău. Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, să vină la tabără, unde, timp de două luni (august şi septembrie), fiecare sculptor urma să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorţi. În cei 16 ani în care s-au desfăşurat lucrările, la Măgura au sculptat 163 de artişti, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, donate judeţului de către creatori. 


Vulcanii noroioși 

Unele dintre cele mai stranii fenomene naturale ale României sunt vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. În niște cratere de până la 6m adâncime, activitatea geotermală aduce din adâncuri metan la suprafață, care are aspect de lavă noroioasă de diferite nuanțe de maro și verde. Sarea cristalizată formează inele albe în jurul marginii craterelor, în timp ce sulful și alte minerale adaugă și alte culori. La Pâclele Mici, Scorțoasa se găsesc Vulcanii Noroiosi cei mai mari și cel mai des vizitați de turiștii veniți din întreaga lume. Cunoscuți sub diferite denumiri, cum ar fi “ferbători”, “bolboroase”, “ochiuri de gloduri” sau “pâcle”, vulcanii noroioși din județul Buzău sunt unici în lume, deși există și în alte țări astfel de formațiuni.  Muzeul Chihlimbarului de la Colți 

Chihlimbarul de la Colți, Buzău este cunoscut cu denumirea de “rumanit” sau “romanit”. Chihlimbarul este o rășina fosilă provenită din unele specii de pin cu o vechime de 40-60 milioane de ani. Prin calitate și colorit, adică peste 160 de culori, chihlimbarul de Colți este cel mai valoros din lume. Pentru a-i întelege mai bine valoarea, trebuie știut că la Expoziția Universală de la Paris din 1867, Chihlimbarul de Colți și Cloșca cu puii de aur au facut ca România să obțină Medalia de aur. Cel mai mare chihlimbar din lume are 3.450 g și se găsește la Muzeul Județean Buzău. Așezările rupestre de la Aluniș – Colți - Bozioru 

În munții Buzăului, în zona Aluniș - Nucu - Fisici - Ruginoasa, se găsește cea mai mare concentrare de schituri și locuințe monahale din spațiul românesc (mileniul V î.Hr. - sec. XVIII). Aici au fost descoperite numeroase așezări rupestre locuite din preistorie. Deși atestate abia în secolul XVI când au început să fie locuite de sihaștrii sau transformate în biserici, așezările din piatră datează încă din epoca bronzului când serveau ca adăpost și lăcaș de cult. Pe unele dintre stâncile risipite prin pădure se văd simboluri precreștine, inscripții în chirilică și cruci ce vin să confirme locuirea zonei de-a lungul timpului.


Servicii incluse: 
 • 3 nopți de cazare la hotel 4* în centrul Buzăului
 • Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
 • Vizite conform descrierii
 • Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
 • Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă


Servicii neincluse: 
 • Asigurarea storno
 • Taxe și cheltuieli personale
 • Intrările la obiectivele turistice

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Enigmele Țării Buzăului 


Biserica dintr-o Piatră - Castrul Roman Pietroasele – Sărata Monteoru – Valea Teancului - Vulcanii Noroioși – Muzeul de Chihlimbar – Biserica Rupestră Aluniș – Buzău – Conacul Marghiloman - Mănăstirea Ciolanu – Măgura – Valea Niscovului


Hotel Avenue 4*  -  www.hotelavenue.ro

Localizare 
Recent deschis în toamna 2019, hotelul Avenue este localizat ultracentral în localitatea Buzău. 

Facilitățile hotelului 
Restaurantul din incinta hotelului oferă oaspeților un meniu din bucătăria cu specific italian, într-o atmosferă relaxantă. Hotelul beneficiaza de un lobby bar cu program non-stop. Este disponibil acces gratuit la internet WiFi.  

Facilitățile camerelor 
Camerele oferă televizor LCD, minibar, telefon, seif, aparat ceai, WiFi și aer condiționat. Fiecare baie este dotată cu duș, uscător de păr, articole de toaletă gratuite, papuci și halat. 


Program:

Ziua 1: București – Crucea Manafului - Biserica dintr-o Piatră - Castrul Roman Pietroasele – Sărata Monteoru – Valea Teancului - Buzău (165 km)

Pornim spre Țara Buzăului și facem un prim popas la Biserica dintr-o Piatră din Năeni și la Crucea Manafului, o piesă din sec. XIX, unică în întreaga zonă şi poate cea mai mare cruce cioplită din ţara noastră. De aici, plecăm în căutarea Castrului Roman și termelor de la Pietroasele, construite în timpul campaniei din anul 332 a lui Constantin cel Mare, precum și a locului în care a fost descoperit fabulosul tezaur „Cloșca cu puii de aur”. La amiază ne plimbăm prin Sărata Monteoru, o cochetă și cândva populară stațiune balneară care își datorează în mare măsură existența altei comori ascunse în adâncuri, "aurul negru". Povestea este una demnă de un film de Hollywood: un magnat al petrolului și-a construit aici un palat înconjurat de un parc dendrologic, ca să se bucure de propria oază de liniște. Prindem apusul soarelui printre viile de pe Valea Teancului, unde odată întâlneai cele mai bogate sate boierești ale Buzăului. Petrecem 3 nopți în Buzău. 


Ziua 2: Vulcanii Noroioși – Berca - Casa Memorială Vasile Voiculescu – Muzeul de Chihlimbar – Biserica Rupestră Aluniș (aprox. 190 km) 

De dimineață pășim prin peisajul aproape selenar al vulcanilor noroioși de la Pâclele Mici, unici în lume și unul dintre cele mai stranii fenomene naturale ale României. Ne oprim în Pârscov, la Casa Vasile Voiculescu, o căsuță păstrată cu grijă, pe cerdacul căreia aflăm povestea impresionantă a unui mare poet, medic chirurg, unul dintre cei mai buni din vremea sa, dar și membru al grupului de rezistență anticomunistă Rugul Aprins. Apoi vizităm Muzeul de Chihlimbar și descoperim de ce chihlimbarul de Colți este cel mai valoros din lume. Tot aici intrăm în atelierul unui meșter în chihlimbar și ascultăm povestea minelor deschise în perioada interbelică. Ne continuăm periplul către Aluniș pentru a afla istoria și legendele așezărilor rupestre din Munții Buzăului. 


Ziua 3: Buzău – Conacul Marghiloman

După micul dejun plecăm să descoperim Buzăul și sa aflăm alte povești interesante. Cunoscătorii știu deja despre ce este vorba: despre părintele hipismului din România, Alexandru Marghiloman, om politic, pasionat de cai și totodată un bon-viveur în adevăratul sens al cuvântului. Vizităm conacul Marghiloman, cunoscut drept Vila Albatros, faimos pentru petrecerile fastuoase de la început de secol XX și denumită după unul dintre cei mai valoroși cai de cursă din manej-ul lui A. Marghiloman. Pentru că Buzăul are multe de oferit, ne oprim în fața Palatului Primăriei, o clădire de patrimoniu cu o istorie cel puțin interesantă și vizităm unul dintre cele mai valorose muzee din țară.  


Ziua 4: Măgura - Mănăstirea Ciolanu – Valea Niscovului (aprox. 210 km) 

Azi vom merge pe urmele boierilor de altă data pe Valea Niscovului la cele mai importante biserici și mănăstiri ctitorite de aceștia în sec. XVI și XVII: mănăstirea Ciolanu, biserica fortificată Bradu și schitul Cetățuia. Tot în zonă descoperim Tabăra de sculptură Măgura, rezultatul unui proiect artistic fără precedent. Și pentru final, ce putem face mai bine decât să degustăm celebrii cârnați de Pleșcoi la o gospodărie din zonă și vinuri alese la o crama din localitatea Pietroasele?


Lași în urmă zarva capitalei și, la nici 150 km, dai peste cea mai frumoasă țară pe care înca n-ai vizitat-o: Țara Buzăului. Un amalgam de experiențe care mai decare, ce te vor umple pe tine de uimire, iar pe telefonul tău de sute de poze imposibil de șters. Căci cum să nu vrei să păstrezi imaginea celui mai mare și valoros chihlimbar din lume, de la Muzeul Colți? Sau a vulcanilor noroioși care parcă te teleportează pe un adevărat relief lunar; sau a așezărilor rupestre din Munții Buzăului, transformate de călugarii sihaștrii în tainice biserici; sau a conacului Marghiloman, superb restaurat, unde dacă închizi un pic ochii parcă te simți în mijlocul petrecerilor faimoase de la început de secol XX ale omului politic cu același nume. Toate acestea și multe altele, la o aruncătură de băț de casa ta.


Atracții


Tezaurul “Closca cu puii de aur”

Povestea Tezaurului „Cloșca cu puii de aur” începe în localitatea Pietroasele, locul în care a fost descoperit din întâmplare de doi țărani în anul 1837. Datează din secolul al IV-lea și până la descoperirea lui Tutankamon, în 1923, a fost principalul tezaur din aur al lumii. A participat la Expoziția Universală de la Paris din 1867, unde a fost admirat și de împăratul Napoleon al III-lea, fiind prima ieșire în lume a României. Descoperirea de la Pietroasele a declanșat la vremea respectivă o adevărată isterie a căutătorilor de comori. Imediat după descoperirea spectaculoasă a tezaurului, care în momentul respectiv era cel mai mare din lume, Pietroasele a devenit cel mai vizitat loc din România. Atât persoane străine locului, cât și localnicii au început investigații pe cont propriu, cercetând fără pic de oboseală fiecare pietricică cu speranța de a găsi măcar un puișor al Cloștii de aur. Pietroasele este localitatea din România, dar și din Europa cu una dintre cele mai mari densități de vestigii istorice pe metru pătrat. Această incredibilă densitate poate fi explicată prin faptul că zona a fost locuită timp de șase milenii. Din 1971, tezaurul este expus la Muzeul Național de Istorie a României din București și este compus din 12 piese cu o greutate totală de 19, 820 kg de aur.


Castrul roman și termele de la Pietroasele 

La Pietroasele sunt lucruri frumoase de văzut, căci „Cloșca cu puii de aur” nu este singura descoperire importantă de aici. Imediat ce intri în localitate privirea îți este ațintită asupra unor ruine abia vizibile, dar care cu multă muncă au fost puse în valoare de arheologi. Timp de 4 decenii s-au făcut cercetări arheologice la Termele cu hipocaust de la Pietroasele. Ruinele se află la circa 400 de metri de zidul unui castru roman, construit la porunca împăratului Constantin cel Mare între anii 324-330 d.h. Sătenii neștiutori de importanța lui și-au construit casele și gardurile din piatra masivă din care erau construite zidurile acestuia. 


Sărata-Monteoru 

Staţiune balneară este cunoscută, mai întâi, pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate şi apoi, pentru cultura Monteoru. În altă ordine de idei, staţiunea Sărata-Monteoru, dispunea de bogate zăcăminte de petrol. De altfel, în perioada interbelică, s-a înfiinţat singura mină de petrol de la acea vreme din Europa, rămasă încă unicat pe continent. Însă, în ciuda perioadei de înflorire economică din interbelic, staţiunea avea să cunoască, în scurt timp, şi regresul odată cu cutremurul din 1940, cu al Doilea Război Mondial şi, mai ales, cu naţionalizarea pusă în aplicare de guvernul comunist. Abia prin anii `70, s-au înfiinţat două hoteluri (Ceres şi Monteoru), un ştrand şi o bază de tratament, pentru ca astăzi să cunoască o frumoasă dezvoltare economică, ca cea de odinioară, din vremea lui Grigore Monteoru.


Conacul Marghiloman 

Conacul a fost construit de Iancu Marghiloman între 1883 și 1887. Este modernizat de fiul său, Alexandru Marghiloman, după planurile arhitectului francez Paul Gottreau. În 1897 este inaugurată Vila Albatros, purtând numele calului preferat al viitorului prim-ministru. Alexandru Marghiloman (1854- 1925) a avut o lungă și bogată carieră politică, fiind ministru al Justiției, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, ministru al Afacerilor Străine, ministru de Interne, ministru de Finanțe și prim-ministru într-un moment crucial în istoria României, în 1918. Impresionante sunt grădinile englezești ale conacului, amenajate exact ca în perioada lui Marghiloman, cu labirinturi de gard viu, lac cu pod de fier forjat, coloane, plante agățătoare și ronduri imense de trandafiri. Aici, în trecut, veneau Regele și Regina, foișorul din spate fiind construit special pentru Regină, deoarece conacul îi amintea de o proprietate regală din Bavaria.


Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura 

Tabăra de sculptură Măgura a fost organizată în perioada 1970 – 1985 și susţinută de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău. Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, să vină la tabără, unde, timp de două luni (august şi septembrie), fiecare sculptor urma să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorţi. În cei 16 ani în care s-au desfăşurat lucrările, la Măgura au sculptat 163 de artişti, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, donate judeţului de către creatori. 


Vulcanii noroioși 

Unele dintre cele mai stranii fenomene naturale ale României sunt vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. În niște cratere de până la 6m adâncime, activitatea geotermală aduce din adâncuri metan la suprafață, care are aspect de lavă noroioasă de diferite nuanțe de maro și verde. Sarea cristalizată formează inele albe în jurul marginii craterelor, în timp ce sulful și alte minerale adaugă și alte culori. La Pâclele Mici, Scorțoasa se găsesc Vulcanii Noroiosi cei mai mari și cel mai des vizitați de turiștii veniți din întreaga lume. Cunoscuți sub diferite denumiri, cum ar fi “ferbători”, “bolboroase”, “ochiuri de gloduri” sau “pâcle”, vulcanii noroioși din județul Buzău sunt unici în lume, deși există și în alte țări astfel de formațiuni.  Muzeul Chihlimbarului de la Colți 

Chihlimbarul de la Colți, Buzău este cunoscut cu denumirea de “rumanit” sau “romanit”. Chihlimbarul este o rășina fosilă provenită din unele specii de pin cu o vechime de 40-60 milioane de ani. Prin calitate și colorit, adică peste 160 de culori, chihlimbarul de Colți este cel mai valoros din lume. Pentru a-i întelege mai bine valoarea, trebuie știut că la Expoziția Universală de la Paris din 1867, Chihlimbarul de Colți și Cloșca cu puii de aur au facut ca România să obțină Medalia de aur. Cel mai mare chihlimbar din lume are 3.450 g și se găsește la Muzeul Județean Buzău. Așezările rupestre de la Aluniș – Colți - Bozioru 

În munții Buzăului, în zona Aluniș - Nucu - Fisici - Ruginoasa, se găsește cea mai mare concentrare de schituri și locuințe monahale din spațiul românesc (mileniul V î.Hr. - sec. XVIII). Aici au fost descoperite numeroase așezări rupestre locuite din preistorie. Deși atestate abia în secolul XVI când au început să fie locuite de sihaștrii sau transformate în biserici, așezările din piatră datează încă din epoca bronzului când serveau ca adăpost și lăcaș de cult. Pe unele dintre stâncile risipite prin pădure se văd simboluri precreștine, inscripții în chirilică și cruci ce vin să confirme locuirea zonei de-a lungul timpului.


Servicii incluse: 
 • 3 nopți de cazare la hotel 4* în centrul Buzăului
 • Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
 • Vizite conform descrierii
 • Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
 • Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă


Servicii neincluse: 
 • Asigurarea storno
 • Taxe și cheltuieli personale
 • Intrările la obiectivele turistice